|
Kategória: Amit beviszünk, beszedünk A nélkülözhetetlen C-vitaminEz a vitamin valószínűleg a legismertebb, és talán a legfontosabb vitamin.Dr. Szent-Györgyi Albert 1928-ban ismeretlen anyagot talált a mellékvesében, amelyről megállapította, hogy hat szénatomot tartalmaz, és könnyen lead vagy felvesz hidrogénatomokat. Elnevezte hexuron-savnak (C6H8O6). Rájött arra is, hogy az emberi sejteknek szükségük van erre az anyagra, de csak a növények és az állatok tudják előállítani. A legenda szerint egy étkezés után (amikor is az uzsonnához paprikát kapott a kenyerére, amit zsebre tett s a vacsora végeztével azon kezdett el kísérletezni, hogy vajon tartalmaz-e hexuron-savat) kutatás alkalmával sikerült feltalálnia a C vitamint. Felfedezte, hogy gyógyítani lehet vele a skorbutot (tengerimalacokon kísérletezte ki), és hogy a hexuron-sav (C6H8O6) azonos a C-vitaminnal. Ekkor 1932-ban keresztelte el véglegesen aszkorbin-sav névre. A C-vitamin, más néven aszkorbin sav, vízben oldódó vitamin. Képlete: C6H8O6. Ellenállóvá teszi szervezetünket a fertőzésekkel szemben, pl. az ízületi gyulladás esetében csillapítja a fájdalmat, segít a vas- és réz felszívódásában, az immunrendszer működésében, a folsavval és a B12-vitaminnal együtt részt vesz a vörösvértestek képződésében, fokozza és helyreállítja a fizikai teljesítőképességet. Az ember számára nap, mint nap szükséges a C-vitamin. Ezt a vitamint a máj, a mellékvese, a csecsemőmirigy vagy az agyalapi mirigy (hipofízis) tárolja. Megtalálható: a zöldpaprikában, a citrusfélékben, a friss zöldségekben, kifejezetten a paradicsomban, a káposztában, a salátafélékben. De az állatok jelentős hányada is képes arra, hogy előállítsa a C-vitamint, pl. gyümölcsevő denevér vagy a tengerimalac, naponta 1,8 g és 13 g között, de ez a mennyiség stressz hatására növekszik. Hámozás során a zöldségek elvesztik a C-vitamin-tartalmuk hatvan százalékát, a fagyasztás 25 százalékos C-vitamin-veszteséget okoz, míg a főzés során (az ételt 60 C fok fölé melegítve) a C-vitamin a lúgok hatására lebomlik s az étel eredeti C-vitamin-tartalmának csak kis hányadát találhatjuk benne a főzés végeztével. Napi szükséglet: fél évesnél fiatalabbaknak 35 mg, 7-12 hónap között 40 mg, 1-10 év között 45 mg, 11 év felett 60 mg, várandósság alatt 80 mg, szoptatás alatt 90mg, nehéz fizikai munka esetében 100 mg, stressz és alkohol fogyasztás esetén 120 mg, dohányzás esetén a nőknél 150 mg, a férfiak esetében 175 mg. De van azonban olyan is, hogy míg valaki kevesebb C-vitaminnal is képes elérni és megőrizni egészségét, másnak nagyobb dózisra lehet szüksége. De bizonyított, hogy a nagyobb mennyiségű C-vitaminbevitel, úgy 500 mg, vagy akár még több bevitel, különösen, ha táplálékkiegészítésként történik, megelőzi a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a nátha vagy az influenza, a hályog, vagy akár az asztma és az allergia kialakulását. A C-vitamin sem szívódik fel 100 %-osan a szervezetünkben, testünk csak nagyon kis hányadát hasznosítja, a többi kiürül a vizelettel. Hiányában az immunrendszer legyengül, a fertőzésekre való fogékonyságunk megnő. Súlyosabb esetekben, a napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin fogyasztása esetén fellép a skorbut nevű betegség. Vízoldékony vitamin lévén nem lehet túladagolni. De a "megadózisú" C-vitamin tartós szedése, napi 1000 mg feletti C-vitamin bevitel káros lehet. A leggyakoribb tünet ilyenkor a vesekő és a hasmenés. (A cikket beküldte: tinendo)
|