|
Kategória: Amit beviszünk, beszedünk Az egészség és a kiviA kivi Kínában őshonos.Jó száz évvel ezelőtt kezdték termeszteni Új-Zélandon.Nevét az ország jelképéről,a kivimadárról kapta.De eredete miatt nevezik még kínai egresnek,sőt őshazájában majombaracknak is.Ma Ausztráliában, Dél-Amerikában, Olasz- és Franciaországban is termesztik.Íze aromás,kellemesen édeskés-savanykás,magva ehető.A vesékre is jó hatással van.A csontozatot is erősíti.Fáradékonyságot,és a stresszet megelőzi. Oldható élelmirost-tartalma a tápcsatornában lévő koleszterin egy részét megköti,így hozzájárul a vérkoleszterin csökkentéséhez.Sportolóknak különösen ajánlott,mert egy különleges fehérjebontó enzimet (actinidint) tartalmaz,mely segíti a vele együtt elfogyasztott nagyobb mennyiségű húsféleség,tejtermék,tojás, emésztését.Az éretlen kemény gyümölcs hüvös helyen akár egy hétig is eltartható.A C-vitamin könnyen bomlik,ezért a kivit főleg nyersen érdemes fogyasztani. A kivi szárnyashúsok,pármai sonka,lazac mellé kitűnő nyers köret/kiegészítő lehet.Ha grillezés előtt a hússzeleteket kivivel bedörzsöli és kb. 20 percig pihenteti, a hús puhább lesz.A kivi utóérő gyümölcs.Ha gyorsan fogyaszthatóvá akarja varázsolni, egy-két szem almával együtt rakja zacskóba,és egy napig zárja le.A kivi hozzáadása zselatinhoz(pl.gyümölcskocsonya) és tejhez turmixnak kerülendő,mert a benne lévő enzim miatt a zselatin nem alvad meg rendesen,a tej pedig kicsapódik. Szobanövényként is nevelhető,de lehet lugasnak is háztetőre,garázsra futtatni.Védett helyre kell ültetni.Télen lekell takarni,és akkor kibírja a telet.Nagyon vízigényes növény. (A cikket beküldte: Rika1)
|