Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Az egészség és a kivi

A kivi Kínában őshonos.Jó száz évvel ezelőtt kezdték termeszteni Új-Zélandon.Nevét az ország jelképéről,a kivimadárról kapta.De eredete miatt nevezik még kínai egresnek,sőt őshazájában majombaracknak is.Ma Ausztráliában, Dél-Amerikában, Olasz- és Franciaországban is termesztik.Íze aromás,kellemesen édeskés-savanykás,magva ehető.

Gyümölcssalátákhoz,süteményekhez,szörp,bólé és sörbet készítéséhez is kiváló.A kiwi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával egy nagyobb gyümölcs egy felnőtt ember napi szükségletét fedezi.Kálium tartalma kedvezően hat a vérnyomásra,és segíti a normális szívműködést.A sok ásványi anyag jó az izomfogyás megelőzésére.A K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságágát biztosítja.
A vesékre is jó hatással van.A csontozatot is erősíti.Fáradékonyságot,és a stresszet megelőzi.

Oldható élelmirost-tartalma a tápcsatornában lévő koleszterin egy részét megköti,így hozzájárul a vérkoleszterin csökkentéséhez.Sportolóknak különösen ajánlott,mert egy különleges fehérjebontó enzimet (actinidint) tartalmaz,mely segíti a vele együtt elfogyasztott nagyobb mennyiségű húsféleség,tejtermék,tojás, emésztését.Az éretlen kemény gyümölcs hüvös helyen akár egy hétig is eltartható.A C-vitamin könnyen bomlik,ezért a kivit főleg nyersen érdemes fogyasztani.

A kivi szárnyashúsok,pármai sonka,lazac mellé kitűnő nyers köret/kiegészítő lehet.Ha grillezés előtt a hússzeleteket kivivel bedörzsöli és kb. 20 percig pihenteti, a hús puhább lesz.A kivi utóérő gyümölcs.Ha gyorsan fogyaszthatóvá akarja varázsolni, egy-két szem almával együtt rakja zacskóba,és egy napig zárja le.A kivi hozzáadása zselatinhoz(pl.gyümölcskocsonya) és tejhez turmixnak kerülendő,mert a benne lévő enzim miatt a zselatin nem alvad meg rendesen,a tej pedig kicsapódik.

Szobanövényként is nevelhető,de lehet lugasnak is háztetőre,garázsra futtatni.Védett helyre kell ültetni.Télen lekell takarni,és akkor kibírja a telet.Nagyon vízigényes növény.
(A cikket beküldte: Rika1)



Téli vitaminpótás: a csíra
Az én családom igazi csíra-rajongó család. Általában salátában, vagy szendvicsben fogyasztjuk őket előszeretettel. Télen gyakrabban esszük, mert a csírával sok anyagot és ásványi anyagot pótolhatunk, ami szükséges a szervezetünk számára, hogy könnyebben... »

Nem a ruha teszi
Felszínes dolog azt hinni, hogy a test és a lélek harmóniája magától áll fenn. A harmóniát, vagy diszharmóniát mi magunk teremtjük. Ha valamely alkotóelem hiányzik, a gépezet hibásan működik. Ezen gépezet lennénk mi, emberek. »




Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.