|
Kategória: Amit beviszünk, beszedünk A manukaméz tulajdonságaiA 15 m magasra is megnövő, Új-Zéland partmenti régióiban őshonos manuka fa olaját, kérgét, nedvét és mézét a maorik és az első európai telepesek is használták gyógyászati célokra. Szélesebb ismertséget a manukaméz az 1990-es években szerzett, amikor az egyik új-zélandi egyetem professzora felfedezte, hogy hatásai eltérést mutatnak a több mézfajtához képest, olyannyira, hogy százszor hatékonyabbnak bizonyult a kórokozókkal szemben, mint a hagyományos mézek. A kutatók ekkor kezdtek mélyrehatóbban foglalkozni összetételével és gyógyhatásaival. Az eredmények pedig beigazolták, hogy a hagyományos orvoslásban nem véletlenül foglalt el ilyen előkelő helyet ez a különleges méz.Egyedülálló antibakteriális tulajdonsága miatt a manukamézet belsőleg és külsőleg is lehet alkalmazni. A bőrfelszínen megtelepedő kórokozók felelősek az akné, a pikkelysömör, az ekcéma, a fekélyek és az ajakherpesz kialakulásáért. Ezeket eredményesen kezelhetjük a manuka segítségével, de az égési vagy vágott sebeket is nagyszerűen fertőtleníti. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy még olyan komoly fertőzésekkel is képes leszámolni, melyekkel szemben az antibiotikumok is hatástalanok voltak. A manukaméz sejmegújító hatása révén elősegíti a gyorsabb gyógyulást. Mindenképp használjuk, ha szeretnénk elkerülni, hogy a sérülések után csúnya hegek maradjanak testünkön! Kozmetikai szempontból a manukaméz csodákra képes. Keverhetjük arcpakolásokba, arckrémekbe is, mivel üdévé varázsolja a bőrt, a benne található enzimeknek és ásványi anyagoknak köszönhetően kitűnő vitalizáló, fokozza a bőrben a feszességért felelős kollagén termelődését. A piros duzzanatok és a bőrirritáció kezeléséhez gyulladáscsökkentő hatásának vehetjük nagy hasznát. A manukaméz számtalan kozmetikum alapanyaga, segítségével a szem alatti táskáktól és a sötét karikáktól is megszabadulhatunk. Antioxidáns hatóanyagai védik a bőrt a napsugarak okozta károsodással szemben, harcolnak a sejtek oxidációja, ezzel együtt az öregedési folyamatok ellen. A manukaméz nagyszerűen táplálja, hidratálja és azonnal érezhetően puhává varázsolja a bőrt. Mélytisztító hatása miatt a mitesszerek ellen is bevethetjük. Már egy kanálnyi, éhgyomorra elfogyasztott manukaméz képes megakadályozni a Helicobacter pyroli baktérium szaporodását, ami a gyomorfekélyek túlnyomó részének okozója és gyakran ellenáll az antibiotikumos kezeléseknek is. Amikor kapar a torkunk és érezzük, hogy az influenza vagy a nátha kerülget minket, a forró teát cukor helyett manukamézzel édesítsük. Magas hőmérsékleten sem veszít gyógyhatásaiból, a tüneteket rövid idő alatt elmulasztja és elejét veszi a betegségeknek. Néhány óránként is fogyaszthatjuk, hiszen semmilyen mellékhatást nem okoz. Fantasztikus természetes gyógymód a hideg évszakban felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Érdemes reggelire mindennap fogyasztani belőle egy keveset, hogy biztosítsuk az egészséges emésztéshez szükséges hasznos baktériumok megfelelő mennyiségét. A probiotikumokra a manukaméz nagyon jó hatással van, miközben a bélrendszerben megtelepedő kórokozókkal kíméletlenül leszámol. Gyomorégés, reflux és más gyomorpanaszok kezelésére is alkalmas. Forrás és további infók: http://www.manukaméz.hu (A cikket beküldte: méhpempő)
|