|
Kategória: Táplálkozás és egészség A medvehagyma a tavasz gyógynövényeErős fokhagymaillatát már messziről megérezni, még mielőtt meglátnánk. Ettől az illattól kapta a vadfokhagyma nevet.Egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. A liliomfélék családjába tartozik, fehér csillagszerű a virága. Erdős területen található, vadon termő fűszernövény. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztet, évelő növény, 25-30 cm magas, fehér virágú. Március végén, április elején jelenik meg hosszúkás, ívesen visszahajló levele. Virágai április-májusban nyílnak. Erős fokhagymaillatát már messziről megérezni, még mielőtt meglátnánk. Ettől az illattól kapta a vadfokhagyma nevet, ez ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics leveleivel. Gyógyereje jóval nagyobb, mint a fokhagymáé, tulajdonságai megegyeznek. Alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására és elősegíti a bőrbetegségek gyógyítását. Kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Bélfelfúvódás és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy használ, mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. Gyorsan kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is. Fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot. Az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat is enyhíti. Mint például a szédülés, fejfájás. A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot. Elősegítik a vizelet távozását. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer. Egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Kutatók szerint nincs tőle hatékonyabb növény, amely ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, bélrendszert, a vért. Rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz: A, B, B, C, niacin, Mg, Fe, Zn, Mn, Cn, Ca, Se. Levele felhasználható zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű saláta, levesek, főzelékek, fasírt vagy más húsos ételek ízesítésére. Fogyasztható magában is, vagy apróra vágva szendvicseken friss és szárított formában egyaránt. Kapható csomagosan, szárítva és fagyasztva, mustárszószba keverve. Fagyasztva elveszíti az ízét. Május végéig tart a szezonja, addig be kell szereznünk, ha fagyasztani szeretnénk belőle. Fűszerolajba keverve pár hónapig eláll. Pestóhoz hasonló szószt lehet belőle csinálni: aprított medvehagyma levél, olívaolaj, só és reszelt parmezánból. Üvegben jól lezárva, hűtőszekrényben tároljuk, az elkészített szószt köretek kiegészítője lehet. Sok receptet találtam, amit szívesen kipróbálok és el is készítem a családomnak. Kellemes időtöltést a medvehagyma gyűjtéséhez és jó étvágyat a fogyasztásához. (A cikket beküldte: Kiss Ildikó)
|