|
A méhészeti termékek gyógyhatásaiA modern orvostudomány egyre nagyobb figyelmet fordít a természetes gyógymódoknak, alternatív terápiáknak.Ezek közé tartozik az apiterápia, amely fokozatosan belopódzik már a kórházak falai közé is. A mézet, akár a méhek álltal "gyártott" többi terméket (propolisz, méhpempő), már ősidőktől fogva használjuk a különböző betegségek, gyulladások kezelésére de jól beváltak, mint hatásos immunrendszer serkentők is. Az antibiotikumok használata szerte a világon egyre emelkedik, miközben egyre gyarapodik az új baktériumtörzsek kialakulása is, amelyek az antibiotikumokkal szemben ellenállnak.Ezáltal már egyre kevesebb hatásos gyógyszerünk lesz a fertőzésekkel szemben.Szerencsére újra a figyelem középpontjába kerülnek a gazdaságilag sem túl igényes, természetes antibiotikum értékű anyagok, mint például a méz, amelynek semmilyen baktérium sem tud ellenállni. De mi is a méz tulajdonképpen? A méhek által a virágokról gyűjtött nektár képezi azt a szénhidrátforrást, amit a méhek garatmirigyeik váladékának segítségével könnyen emészthető szőlő- és gyümölcscukorrá alakítanak.Ezt az átalakított nektárt nevezzük méznek, amely a gyümölcs-és szőlőcukor mellett még tartalmaz(változó mennyiségben) nádcukrot, dextrint, malátát és egyéb egyszerű cukrokat, ásványi elemeket(vas, réz, mangán, szilícium, klór, mész, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, magnézium, stb.), gramonként mikrogrammnyi mennyiségben a B-komplexhez tartozó vitaminokat is. A méz legjelentősebb összetevői szénhidrátok, ezek többségében egyszerű cukrok(gyümölcs és szőlőcukor). A szőlőcukor gyorsabban szívódik fel, a gyümölcscukor lassabban, és így hozzájárul a vércukor állandó szintentartásához. A gyümölcs és szőlőcukor egymáshoz viszonyított mennyiséga határozza meg a méz kristályosodásának sebességét.Minél több a mézben a szőlőcukor, annál gyorsabban kristályosodik.Gyorsan kristályosodó mézek: a repce, a mustár, a napraforgó, a hárs méze. Lassan kristályosodik az akác, a bükköny, a somkóró, a selyemkóró méze. A kristályosodás nem káros jelenség,a méz kémiai tulajdonságait nem befolyásolja! Ismét folyékonnyá tehetjük a mézet, ha vízfürdőben 40fokon tartjuk(vagy kitesszük a napra). A méz egyesíti azon gyógynövények hatásait, amelyek nektárját tartalmazza.A civilizált táplálékok nagy részéből hiányoznak az ásványi anyagok és nyomelemek, a méz és egyéb természetes készítmények ezeket bőven tartalmazzák. Számos növény virágpora több C-vitamint tartalmaz, mint a legtöbb gyümölcs, zöldség – a mézben pedig virágpor is van.A méz vitaminjai kiválóan megőrzik hatékonyságukat, nem úgy, mint a gyümölcs és zöldségfélék-ezek vitamintartalma a tárolás során rohamosan csökken. A civilizált táplálékok nagy részéből hiányoznak az ásványi anyagok és nyomelemek, a méz és egyéb természetes készítmények ezeket bőven tartalmazzák. A méz hatásai: – erősítő, energiaadó – ajánlott fáradtság, gyengeség esetén, mivel az egyszerű cukrok már a száj nyálkahártyáján át kezdenek felszívódni, és átalakulás (lebontás) nélkül a vérbe kerülnek (energiát adnak), – idült garatgyulladásnál napi 1 kávéskanál méz elszopogatása hozzásegít a gyógyuláshoz, – mandulagyulladásnál a méz baktériumölő, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatása érvényesül, – elősegíti az emésztést, enyhe hashajtó, antiszeptikus (fertőtlenítő) hatású, – gyorsan (szinte közvetlenül) hat a szívre (koszorúerek vérellátási zavarai, infarktus utókezelése, szívritmus zavarok, szívizomgyulladás, magas vérnyomás), – májvédő szer (a máj működéséhez szőlőcukrot szolgáltat), – nyugtató hatása is van, – külsőleg is használható (sebgyógyítás, natúrkozmetika). Virágpor Valóságos szupertáplálék. Rendszeres fogyasztása segíti a vérszegénység, kimerültség, emésztési zavarok, prosztatagyulladás, cukorbaj, neurózis gyógykezelését. Adagolás: naponta 1-2 evőkanál étkezés előtt kevés folyadékkal vagy mézben feloldva. Amennyiben allergiásak vagyunk valamilyen növény virágporára, óvatosság ajánlott! Méhpempő Erősítő, regeneráló, vitaminpótló, hormonhatású anyag. Tartós fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló és teljesítőképességét, javítja a kedélyállapotot, gyorsítja a műtétek utáni felépülést. Adagolás: reggeli előtt 1 órával 1 teáskanál méhpempős méz. Propolisz A méhek különféle fák (elsősorban fűz-és nyárfafélék) rügyeiről gyűjtik ezt a ragadós anyagot. Hatásai: erős fertőtlenítő (belső és külső), fájdalomcsillapító, immunrendszerserkentő, citosztatikus (daganatok növekedését gátolja). Általában tinktúra (alkoholos kivonat) formájában szerezhető be. Az adagolást feltüntetik a csomagoláson. Néhány alkalmazási mód: Belsőleg: belső gyulladásokra:3 x 30csepp 3 cl langyos vízben alacsony vérnyomásra: 3 x 10 csepp 3 cl langyos vízben daganatos betegség esetén: reggel és este 1-1 kávéskanál 1 csésze körömvirág teában propoliszos méz: immunerősítő (legyengült állapotban, kimerültség esetén, légúti hurutok, mandulagyulladás meggátlására) 3 x 1 teáskanál étkezés előtt fél órával. Külsőleg: fogbetegségek, szájüregi gyulladások estén öblögetés (20 csepp fél deci vízben) hajhullásra: 20 csepp 1 dl samponba propoliszos kenőcs:fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, hegképző, fertőtlenítő hatású. Lépesméz A légzőszervek bántalmainak kezelésénél (orrdugulás, homloküreggyulladás, szénaláz stb.) a lépesméz kiváló szolgálatot tesz. A méz pörgetésénél visszamaradó viaszfedelecskék ugyanerre a célra használhatók (természetes rágógumi). A népi gyógyászat a lépesmézet mint érzéstelenítőt használja, és allergia ellenes hatását is bizonyították kísérletekkel. Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával. (A cikket beküldte: netbarátnő)
|