|
Kategória: Táplálkozás és egészség Aspartam és egyéb édesítőszerekVajon tényleg károsak az egészségre a mesterséges édesítőszerek? Vagy ez is csak üzlet? Vagy játék az egészséggel? Mi a jobb: a cukor (nem finomított!), a mesterséges vagy természetes édesítőszer? Milyen mennyiségben nem ajánlott a mesterséges? Mi kell a fogyni vágyóknak és az egészségükért aggódóknak? Mi az igazság?Családommal együtt először leszoktunk a finomított cukor használatáról és áttértünk a durva barna cukorra. Majd, amikor férjem vércukorszintje nagyon megszaladt (sohasem volt cukorbeteg), elkezdtük próbálgatni a különféle édesítőszereket. Nehéz volt megszokni, igazából csak egy fajtának nem volt mellékíze, természetesen a legdrágábbnak. De azt mondtam, az egészség minden pénzt megér. Aztán vérszemet kaptam és elkezdtem sütni is, természetesen teljes kiőrlésű lisztből, édesítővel. És itt kezdődött a gondolkodás. Napi 1-2 szem tabletta biztosan nem árt, de mi a helyzet akkor, ha egy tepsi süteményhez 30-40 g szükséges? Egyrészt borzasztó drága, másrészt vajon nem káros-e az egészségre az említett mennyiség? Elkezdtem információkat gyűjteni, hiszen az interneten több, mint rengeteg van és legnagyobb döbbenetemre kiderült, hogy pillanatnyilag a stevia levele a legjobb, mert természetes anyagú édesítő. (Nem kell mondanom, hogy ez a legdrágább, már ha lehet kapni.) Igazából azonban nem ezen döbbentem meg, hanem azon, hogy az amerikai FDA nem engedélyezte élelmiszerként való használatát. Vajon miért? Olyan hatalmas nyomást eredményezett a mesterséges édesítőszereket gyártók lobbizása? Vagy más oka van? Jó lenne megtudni, hiszen az információhalmaznak köszönhetően majd' mindegyik cikk ellentmond a másiknak. A sok-sok "szerencsétlen" fogyni kívánó emberfia és -lánya itt áll középen zavarodottan és nem tudja, hogy mihez nyúljon. Most akkor mi az igazság? (A cikket beküldte: Pusi12)
|