|
Kategória: Amit beviszünk, beszedünk Az antioxidáns E-vitamin1922-ben Evans és Bishop amerikai kutatók fedezték fel, amikor a patkányok vemhességére gyakorolt hatását figyelték, innen kapta a nevét is, tokoferol: a görög tokosz és a pherein szavakból ered, amelynek jelentése „gyermekszületést elősegítő”.E vitamin szükséges az öregedési folyamatok gátlásához, védőfaktorként az antioxidatív folyamatokhoz (hatástalanítja a szabad gyököket azáltal, hogy elektronokat ad át nekik, s így kiegészíti őket), erősíti az immunrendszert, csökkenti a túlzott vérrögképződést, amely növeli a szívroham és szélütés kockázatát, fontos a rák megelőzésében, segíti a szelén és a K vitamin felszívódását, az optimális agyi állapot fennmaradását. 4 előfordulási formája létezik: az alfa-, a béta-, a gamma- és a deltatokoferol. A szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg) mérik. A napi szükséglet fél évesnél fiatalabbaknál 3 mg, 7-12 hónap között 4 mg, 1-3 év között 5 mg, 4-6 év között 6 mg, 7-10 év között 7 mg, 11-14 év között 8 mg, 15-18 év között a nőknél 12 mg, a férfiaknál 10 mg, 19 év felett és a várandóság idején 12 mg, szoptatás alatt 14 mg. A cukorbetegeknek csökkenteni kell az inzulinadagjukat, ha E vitamint szednek, a szívbetegek pedig csak orvosi felügyelet mellet szedjék az E vitamint. Felszívódását a C-vitamin és szelén egyidejű fogyasztása segíti, a fogamzásgátló, a vas, a réz és a mangán túladagolása, a kolesztiramin tartós szedése viszont gátolja. Megtalálható: a növényi olajokban, a napraforgó-, a búzacsíra-, a tökmag-, az olíva- és a kukoricaolajban, a búzacsírában és az egyéb gabonacsírákban, az édes burgonyában. Hiányában terméketlenség, idegi károsodások lépnek fel, lassú a sebgyógyulás. A nagy mennyiségű E vitamin bevitelének nincsenek ismert káros hatásai, de esetleg előfordulhat fejfájás illetve hasmenés. (A cikket beküldte: tinendo)
|