|
Kategória: Táplálkozás és egészség Diéta három lépésben a gyümölcscukorra érzékenyeknekA német allergológusok speciális táplálkozásterápiájával a kellemetlen tünetek jelentősen csökkenhetnek.A gyümölcscukor felszívódási zavarának (fruktóz malabszorpció) kialakulása összefüggésben áll a helytelen életmóddal, bizonyos bélbetegségekkel (pl. IBS), a cukrozott üdítők, élelmiszerek és a gyorséttermi ételek (például kukoricaszirup tartalmuk miatt) gyakori fogyasztásával. Gyümölcscukor ugyanis nemcsak a gyümölcsökben található, hanem a közismert háztartási cukorban is, amely kettős cukor: egyik fele glukózból, a másik fele fruktózból áll, így a hozzáadott cukorral készülő élelmiszer fogyasztása gondot okozhat a fruktóz malabszorpcióban érintetteknek. A fruktóz malabszorpciót lehet étrendileg kezelni, erre dolgozott ki ajánlást a Német Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság.Az egész életen át tartó fruktózmegvonást értelmetlennek és károsnak tartják, mivel a kezdeti javulás után az állapot rosszabbodik, a felszívódás szintje még jobban csökken. Az ajánlás lényege, hogy három fázisban javasolja a táplálkozásterápiát. Első lépésben teljesen fruktózmentes étrend javasolt, de csak 2 hétig, vagyis a gyümölcsöket és egyes zöldségeket, a hozzáadott cukorral készült élelmiszereket kerülni kell a panaszmentesség eléréséig. Glükóz hozzátáplálás ajánlott, mivel ez segíti a fruktóz felszívódását. Ezt követően hat héten át óvatosan és fokozatosan kell visszavezetni a gyümölcscukrot tartalmazó ételeket az étrendbe. A harmadik lépésben személyre szabottan kell kezelni a fruktózfelvételt, hiszen eltérő az egyéni érzékenység. Ennek megismeréséhez nagyon hasznos lehet a táplálkozási napló vezetése, önmagunk megfigyelése, javasolja a dietetikus, hozzátéve: a rendszeres feljegyzések a táplálkozási szakemberek munkáját is megkönnyítik. A fruktózfogyasztás ilyen fokozatos visszavezetése javítja a fruktózfelszívódást. Az első fázisban kerülni kell a fruktózt tartalmazó friss és aszalt gyümölcsöket, a gyümölcsleveket, lekvárokat, dzsemeket, a süteményeket, édesipari termékeket, valamint a különböző szirupokat. A magas fruktóztartalmú kukoricasziruptól – amelyet például szívesen használnak a gyorséttermek – ízletesebb lesz az étel, s meghosszabbítja a termék eltarthatóságát. Erre, és a diabetikus ételekre külön oda kell figyelni, utóbbiak ugyanis gyakran fruktózzal édesítettek. Nem javasolt ilyenkor az alma, körte, a dinnyék, a banán, narancs, áfonya, szőlő, őszibarack fogyasztása sem. Minél több zöldséget ajánlott fogyasztani, ám itt is figyelni kell arra, hogy egyes zöldségfélék, mint például a cékla, a sárgarépa, a káposzta és a sütőtök magasabb fruktóztartalmú. Irodalom: Schafer et al, Allergo J 2010; 19: 66–9 Link: http://dgaki.de/wp-content/uploads/2010/05/StellungnahmeFruktosemalabsorption2010.pdf (A cikket beküldte: sajtó)
|