|
Kategória: Amit beviszünk, beszedünk Előzzük meg a vashiányt!A vas szívós, jól alakítható, szürkésfehér színű fémes tulajdonságú kémiai elem. Vegyjele Fe, ami a latin ferrum szóból ered. Ipari fontosságú elem, érceiből redukálással különböző vasakat állítanak elő (nyersvasat, öntészeti célra öntöttvasat, az acélgyártás műveleteivel acélt).Valószínűleg az ókori Anatóliában vagy a Kaukázusban fedezték fel az i. e. 2. évezredben, a meteoritból származó vas felhasználásával. Az első vasszerszámot a Kheopsz-piramisnál folytatott ásatásoknál találták meg. Felszívódásához nélkülözhetetlen a C-vitamin, de a rostos ételek, a tea, a kávé csökkenti a felszívódását. A napi szükséglet fél évesnél fiatalabbaknál 6 mg, 7-12 hónap között 8 mg, 1-3 év között 8 mg, 4-6 év között 10 mg, 7-10 év között 10 mg, 11-60 év között a nőknél 15 mg, a férfiaknál 12 mg, 60 év felett 12 mg, várandóság idején és a szoptatás alatt 15 mg. Megtalálhatóak a húsokban, a májban és az egyéb belsőségekben. A vashiány világszerte az egyik leggyakoribb hiányállapot, ami a rossz táplálkozásra vezethető vissza. Hiányában csökken a hemoglobintermelés, az izmok munkavégző képessége csökken, mivel a vér nem képes elegendő oxigént szállítani. Látható tünet: sápadtság (főleg az ajkakon és a körömágyon), fáradékonyság és a szellemi képesség csökkenése. Nem látható tünet: pl. a meddőség. Túladagolásakor csökken a fertőzésekkel szembeni ellen állóképesség. Ha a fent említett tüneteket valamelyikét tapasztaljuk, az nem elég a diagnózis megállapításához, ne kúráljuk magunkat alapos kivizsgálás hiányában. Ahhoz, hogy megkeressük a vashiány okát és mértékét, fontos, hogy felkeressük a háziorvosunkat, aki a laboratóriumi vizsgálat utáni vérképből a szérum vas és a vaskötő kapacitás változásaiból megállapítja a betegség mértékét s javasolja a megfelelő kúrát. Ha nem súlyos a vashiányunk, akkor a vasat tartalmazó zöldség-és gyümölcslevekkel is pótolhatjuk a hiányt. Ha vashiányunk van ajánlatos a következő élelmiszerek rendszeres fogyasztása: - aszalt szilva, aszalt sárgabarack, mazsola, - narancs, mandarin, citrom, - méz, sütőélesztő, sörélesztő, búzacsíra, - fokhagyma, uborka, póréhagyma, sárgarépa. A következő élelmiszerek váltakozó, de folyamatos fogyasztásával, akár meg is szüntethető a vashiány: - mák, spenót, sóska, zeller, sütőtök, spárga, kel-, vörös-és savanyú káposzta, karalábé, brokkoli, bab, borsó, lencse. Kedvező hatással van még a vashiányra a fent említett nyers gyümölcsökön kívül: a som, a fekete- és a piros ribizli, a málna, a csipkebogyó, a birsalma, a naspolya, a cseresznye. Olajos magvak közül rendszeresen fogyasszunk diót, mogyorót és a mandulát. Ajánlatos még a vashiányos állapotban fogyasztani különböző tejtermékeket: pl. az aludttejet, a natúr joghurtot, a kefirt, a kecsketejet és juhsajtot, a különböző sajtokat: pl. edami-t, az óvári-t. Sokszor együnk halféléket: busát, heringet, lazacot, tőkehalat. Előnyös még a bárány, a liba-és kacsahús, a nyúl, a belsőségek: máj, szív, tüdő fogyasztása. (A cikket beküldte: tinendo)
|