|
Kategória: Egyéb cikkek Gyógyító virágok és gyümölcsök 4.Fekete áfonya (fekete kokojza) és vörös áfonya (piros kokojza). Két újabb gyümölcs, ami sok mindentől megvéd és sok mindenben segít. Elkészítésével, gyűjtésével nem kell bajlódni, hisz sok helyen kapható. Aki mégis megteheti, az soha ne hagyja ki szezonban a leszedését.Laboratóriumokban is bebizonyították nagy gyógyhatását, a népi gyógyászat is nagyon régóta alkalmazza. Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat (A, D, C), flavonoidokat és sok vasat tartalmaz. Finom lekvárt lehet főzni belőle, gyümölcssaláták és levesek alapanyagaként is megállja helyét. Készíthetünk belőle bort, likőrt, szörpöt, teát, melyek mind nagyon jó hatásúak a bélflórára. Ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz. A gyógyszertárakban kivonat is kapható. A hasmenés, fogínygyulladás régtől ismert gyógyszere. A leveléből főzött tea epe-, és hólyagbetegségekre is rendkívül hasznos, és jó vesetisztító. Levele cukorbetegségre is jó, még nyersen is. Tudományosan is elfogadott jótékony hatása van továbbá a szív és érrendszeri betegségekre, a látószerv problémáira és baktériumölő hatása is van. Lassítja az öregedést és a rák kialakulását. Erősíti a vérereket, hajszálereket és a látást. Gyógyszer a szívinfarktus elkerülésében. Bármiféle érrendszeri, koszorúér vagy egyéb szívvel kapcsolatos betegségben szenved valaki, ajánlott az áfonyaszörp napi vagy legalább heti két alkalommal való fogyasztása. Magas káliumtartalma idézi elő a javulást. Az áfonya hat minden olyan betegségre, amely a kapilláris erecskékkel van összefüggésben s vérkeringési zavarok lépnek fel. Menstruáció alatt is ajánlott az áfonya fogyasztása gyümölcs, vagy szörp formában, hogy pótolja a vért, tisztítja azt, főleg, ha erős a vérzésünk. Vörhenyes megbetegedés, malária, reumatikus láz, tífusz és egyéb lázzal járó betegségek esetén is jótékony hatást fejt ki az áfonya. Vörös áfonya: Latin neve Vaccinium vitis-idaea. Hegyvidéki faj, a fenyvesek örökzöld törpecserjéje, akárcsak a fekete áfonya. Savanyú íze miatt feldolgozott formájában fogyasztható csak. Nagyon gazdag antioxidánsokban, amelyek védik a szervezetet a káros oxidációs folyamatoktól, óvják a testet az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetőek/enyhíthetőek különböző krónikus betegségek, mint például az érelmeszesedés, koleszterin- és bőrproblémák, szívinfarktus, rák kialakulása és memóriazavar. Tartalmaz többek között nátriumot, vasat, magnéziumot, káliumot, kalciumot, cinket és ként. Az áfonya felhasználható különböző lekvárok, kompót, saláták, főzelék, tea, szörp, valamint bor készítésére is. A vörös áfonya tehát jelentős gyógyhatással rendelkezik. A belőle készített levek, kivonatok használata még a gyakori húgyúti fertőzésekben szenvedőknek számára is ajánlott. Továbbá azoknak, akik cukorbetegek, rendszeresen úsznak, vesebetegek, vesehomokkal vagy kővel rendelkeznek és prosztata megnagyobbodással küszködők is nagy hasznát veszik. Mindkét áfonyafajtából készült teát, teafüvet, szörpöt lehet kapni a bioboltokban, gyógynövényboltokban; kivonatát a gyógyszertárakban - általában recept nélkül - lehet kapni. (A cikket beküldte: tigirl18)
|