|
Kategória: Amit beviszünk, beszedünk Ismerjük meg a B-vitamin családot! III. részFolytatódik a sorozat.Ebben a cikkben bővebben olvashatunk a B7 vitaminról (H vitamin, másnéven biotin), a B8-vitaminról (kolin) és a B9-vitaminról (inozitol). Hogy szervezetünknek miért is van szüksége rájuk, hogy hiányuk milyen tünetekkel jár, hogy hogyan kezelhetjük a vitaminhiány okozta gondokat, és hogy mily módon növelhetjük a különböző B vitaminok napi bevitelét. Szerepet játszik a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában, nélkülözhetetlen a bőr, az idegek és a szőrzet épségét biztosító zsírsavak előállításához, segít az ekcéma és a bőrgyulladás gyógyításában, enyhíti a cukorbetegség tüneteit, ill. az izomfájdalmakat. Megtalálható: a mogyoróban, a mandulában, a sertésmájban, a dióban, a szezámmagban, a túróban, a karfiolban. De a szervezetben az egészséges bélflóra is elegendő mennyiségben termeli. Felszívódást segíti a B-vitamin-csoport többi tagja, a magnézium és a mangán, felszívódását gátolja a nyers tojásfehérjében található ún. avidin, és a rendszeres alkoholfogyasztás. Napi adag: fél évesnél fiatalabbaknak 0,3 mg, 7-12 hónap között 0,6 mg, 1-3 év között 1.6 mg, 4-6 év között 1.1 mg, 7-10 év 1.4 mg, 11- 14 év között a nőknél 1.4 mg, a férfiaknál 1.7 mg, 15 -18 év között a nőknél 1.5 mg, a férfiaknál 2 mg, 19 év felett a nőknél 1.6 mg, a férfiaknál 2 mg, várandósság alatt 1.9mg, szoptatás alatt 1.8 mg, stressz és alkoholfogyasztás esetén 2.2 mg. Hiányában bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Túladagolás vízben oldódó vitamin lévén lehetetlen. B8-vitamin (kolin): az inozitollal együtt elősegíti a zsírok és a koleszterin felhasználását a szervezetben. Közvetlenül bejut az agysejtekbe, ahol egy, az emlékezést segítő vegyület képződik belőle. Segít a koleszterin szintézis szabályozásában, a májban a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében, megkönnyíti az idegimpulzusok haladását és javítja az emlékezőképességet is. Megtalálható: a lecitinben, a májban, a tojássárgájában, a sörélesztőben, a búzacsírában. Felszívódását gátolja az alkohol és a szulfa-gyógyszerek. Napi ajánlott mennyiségét nehéz meghatározni, mert szervezetünk részben előállítja. Hiányában fellép a máj cirrhosisa és zsíros elfajulása, az artériák megkeményedése és Alzheimer-kór. Túladagolás miatti káros hatása nem ismert. B9-vitamin (inozitol): a lecitin egyik fő alkotórésze. A glükózból termelődik, és a központi idegrendszer (gerincvelő, agyvelő) egyes részein tárolódik. Nagyszerű ellenszere az érelmeszesedésnek. Részt vesz a zsíranyagcserében. Az egyes agyterületek (pl. a közti agy) működését befolyásolhatja. Hasonlít a vírusra, mert a vérben sodródva "halott" anyagként viselkedik, de amikor megérkezik az idegsejtbe, hirtelen életre kel. Megtalálható: a húsokban, a tejben, a gabonában, a szójában, a csokoládéban (szójalecitin), az olajos magvakban, a gyümölcsökben, a dióban. Felszívódását elősegíti a többi B-vitamin, felszívódását gátolja az aszpirin, az antibiotikumok, és a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Napi adagját illetően nem rendelkezünk pontos ajánlásokkal, lévén a szervezet is képes bizonyos mennyiségben előállítani. Igénye viszont szinte bizonyos, hogy függ a stressz mértékétől. Vizsgálatok szerint napi 4-8 gramm között változik a napi adag. Hiányában ekcéma, hajhullás, keringési zavar, alvás- és szempanasz, székrekedés lép fel. Túladagolása: jelenleg még nem ismert. Folyt. köv. a B10, a B12, és a B13, a B15 és a B17 vitaminokról. (A cikket beküldte: tinendo)
|