|
Kategória: Táplálkozás és egészség A burgonyárólÉtkezésünk, egyik fő tápláléka a burgonya. Eredetéről hallottam a rádióban, egy műsor közepébe csöppentem, a burgonyáról beszéltek. A 30 éves háború idején a spanyolok hozták Európába. Előbb mérgezőnek titulálták, mert a termését fogyasztották, ami a száron virágzás után fejlődik ki. Aztán rájöttek a föld alatti rész ehető.Több, mint 500 fajtája létezik. Jó a C vitamin tartalma, héjában főve a rostanyagtartalom bevitele miatt ajánlatos. A, B, C, típusba sorolhatók. A "C" típusú sárga, magas keményítő tartalommal. Olajban sütésre, püréhez való. Három fajtája van nálunk forgalomban. A "B" közepes keményítő tartalom, levesekhez, salátához. Az "A" alacsony keményítő tartalommal, takarmányozásra való. Na ilyet talált a necc hálóban egy háziasszony, fekete lett a leve főzéskor. Itt derült ki, hogy ez a típus csak az állati takarmányozásra jó. Akkor most mi mik vagyunk? Ha nincs ráírva honnan a búbánatból tudjuk, milyen fajta? Ki a felelős ezért? A riport sem tudta kideríteni. Annyit tudnak, a Keszthelyi nemesítő jó burgonyát termel. Nekem is van 3 fajta, sütni és salátához való 2, főzéshez 1. Magam termelem, így tudom mikor permetezem, nem fogyasztom. (A cikket beküldte: rolvisa)
|