|
Kategória: Táplálkozás és egészség Az árpa – (Hordeum vulgare)Már évezredekkel ezelőtt mind keleten, mind nyugaton termesztették, így nem is lehet kétséges, hogy az egyik legrégebbi termesztett kultúrnövényünk.Az árpa (Hordeum Vulgare L.) géncentruma a termékeny félhold vidéke, de Eurázsiában igénytelensége és nagy hőtűrőképessége miatt, már az újkőkor óta termesztik. - Az árpa a búza mellett az egyik legősibb gabonafajta, már a Kőkorszaki leletekben is megtalálható. - Nagyon régi kultúrnövényünk, termesztéséről már Kr. e. 7000 környékéről is vannak adatok. - Fő terméknek számított Egyiptomban a fáraók ideje alatt, az ősi Görögországban és Rómában, a Szentföldön a bibliai időkben és Tibetben is. A régi egyiptomi emlékeken 6 és 4 soros árpa található, kovásztalan tészták és lepények készítéséhez használták. - Megbecsülését mutatja, hogy az i. e. II. században Kínában a rizs, a búza, a füge és a szójabab mellett az ötödik szent növény volt. - A Közel-Keleten az Új-testamentum korában az árpa volt a legfontosabb gabonaféle. Ebből készítették a kenyerek java részét és a kását, alapélelem volt a bibliai ember számára. - A toklászos kétsoros árpát (Hordeum vulgare subsp. distichum Zoh.) Belső-Ázsiában éppúgy ismerték, mint a Kárpát-medence őslakói; árpa szavunkat és a növény kultúráját hoztuk magunkkal. Pécsről XI. századi árpa-leletünk van. Hagyományai - A mítosz szerint Demeter a gabonatermesztők Istennője, azt kérte az emberektől, hogy árpával mutassanak be áldozatot neki. - Platón leírja, hogyan választották az emberek az eszményien pompás árpát, legfőbb táplálékul. - Már 6000 évvel ezelőtt olyan táplálék hírében állt, mint amely a legtöbb életerőt adja. Ennek bizonyítéka, hogy testük építésére, kondíciójuk növelésére a gladiátorok is rendszeresen fogyasztották. - Később megfigyelték – főleg Közép-Keleten -, hogy azokon a tájakon, ahol az árpa, akár gabona, akár liszt formájában főételként szerepel, ott kevés szívbeteg van. !!!!!! Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az árpa jót tesz a szívnek, s ezt a mai kutatások is igazolják. - A néporvoslás kiváló „gyógyszerészeti csomagnak” tartja az árpát, mely segít elhárítani a székrekedési bajokat, sőt a rákot is távoltartja. - A nyugati medicina atyja, Hippokratész az árpalevest ajánlotta az egészség és a vitalitás visszaszerzésére, azt mondta, hogy segít az egyes betegségek által legyengített erőnlétet visszahozni. - Hegyi beszédében Jézus – az „utolsó vacsorán” – árpakenyeret osztott szét. - Az áldozati ostya, amelyet a mise során a pap megszentel, majd kiosztja a gyülekezetnek, azért kerek és lapos, mert az őskeresztények kovásztalan árpakenyeret készítettek. - Jelenleg a kovásztalan árpakenyér készítése néhány, Nepálban és Tibetben élő ázsiai népcsoportra korlátozódik, valamint ez a gabonaféle képezi az északnyugat-afrikai berberek táplálkozásának alapját. - Az árpa, a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje, származási helye Tibet. Itt az árpaszemeket homokkal összekeverve forrósítják, majd kiszitálják, megmossák, a napon megszárítják, hogy megőrizze a belső nedvességét, végül lábbal addig tapossák, míg leválik a héja. Úgy tartják, hogy az így pirított és őrölt árpa, hidegen fogyasztva, fizikai erőt ad. ÁRPA - Az árpa – mint a gabonanövények többsége – a pázsitfűfélék családjába tartozik. - Rendkívül változatos faj, Európában, az USA északi részén, Argentínában és Ázsiában is termesztik. - Az árpa /Hordeum vulgare L./ a Hordeum nemzetségbe tartozik, amelyhez kb. 16 vad árpafaj tartozik, de a kultúrárpák is formagazdag növények. - Az árpák rendszerezése: a kalász szerkezete, a kalászon lévő megtermékenyült kalászkák sorai, valamint a kalászok tömöttsége alapján történik. Az árpának több változata /convar./ van, ezek közül hazánkban csak két változatnak van jelentősége: a./ Többsoros árpák /Hordeum vulgare L. convar. vulgare MSF./ b./ Kétsoros árpák /Hordeum vulgare L. convar. distichon /L./ ALEF./ - A ma élő, termesztett árpa őse a vad kétsoros árpa (Hordeum spontaneum) volt, mely pl. Izraelben, Törökországban még ma is szabadon él. Növénytani jellemzés - Az őszi és tavaszi árpák biológiai sajátosságai több vonatkozásban eltérnek egymástól. - Az őszi árpának dús gyökérzete van és igénytelen, míg a tavaszi árpa sekélyen gyökerező, tápanyagigényes növény. Különbség még az is, hogy az őszi árpának hosszabb és durvább szára van, mint a tavaszi árpának. Ezért az őszi árpa szalmája csak almozásra való, a tavaszi árpa szalmája viszont értékes takarmányszalma. - Virágzata /kalásza/. Az árpa kalászkái - a többi gabonáéval ellentétben - mindig egyvirágúak és hármasával ülnek a kalászorsó padkáin. A többsoros árpa padkáin mind a három virág megtermékenyül. - Az árpa öntermékenyülő növény. Meleg, száraz időjárásban a tavaszi árpa gyakran már a levélhüvelyben /hasban/ megtermékenyül. - A többsoros árpák rendszerint hatsorosak, de a kalászkák elhelyezkedése lehet szabályos vagy szabálytalan. A szabálytalanul hatsoros árpák kalászán a középső kalászka nagyobb és a kalász tengelyéhez simul; a szélsők kisebbek és elállók, ezért a kalász felülről nézve négysorosnak látszik. A hazai őszi árpa fajtáink nagyobb része a szabálytalanul hatsoros árpához tartozik. - Kétsoros árpák. A kétsoros árpánál a kalászorsó padkáján lévő három virág közül csak a középső termékenyül meg. A tavaszi árpa fajtáink mind ide tartoznak. - A szemtermés. Az árpának pelyvás szemtermése van, de vannak csupasz szemű változatok is. A szemtermés beltartalma, vagyis a táplálószövet /endospermium/ keményítő- és fehérjearánya a fajtától, talajtól és főleg az időjárástól függően változó. - A takarmányárpánál az a jó, ha nagy a fehérje tartalma. - A sörárpánál viszont az a kívánatos, hogy minél kevesebb fehérjét és minél több keményítőt tartalmazzon. A jó minőségű sörárpa szemtermése fehérjében szegény, keményítőben gazdag. A fehérje tartalom ne legyen több 10-12%-nál. A 12,5%-nál nagyobb fehérje tartalmú árpák már nem tekinthetők sörárpának. - A malátakészítésnél fontos az egyenletes nagyságú sörárpa szem. A szemtermés ezen kívül legyen telt, nagyszemű és "finomhéjú". Fontos még a szín is; ne legyen túl sötét, sem túl világos, hanem egyenletesen fehéres sárga (szalmasárga). Csoportosítása, változatai - Kétféle árpa létezik: tavaszi és őszi, a tavaszit szokták sörkészítéshez használni. Tavaszi-, kétsoros – vagy „sörárpa” - Egyéves, tavaszi vetésű, a búza, kukorica és rozs után a legkiterjedtebben termesztett gabonafélénk. - Meleg, páratelt, csapadékos éghajlat alatt terem értékes, fehérjékben szegény, (legfeljebb 8-10%), jól malátásítható, lisztesmagvú árpát. - Két fontos termővidékünk van: - a nyugat-magyarországi /Sopron vidéke és a Rába völgye/, - az észak-magyarországi /Hatvan, Gyöngyös, Miskolc, Szerencs vidéke). - A sör – és whiskyiparban a maláta fontos nyersanyaga. Őszi-, négysoros - Egyéves, áttelelő, őszi vetésű gabonanövény. Összes gabonafélénk közül a legkorábban vetik, a legkorábban érik, s így ez a növény adja az első magot. - Rendszerint nagyobb termést ad, mint a tavaszi változata és termése fehérjében gazdagabb. - Az ország egész területén, a csapadékban szegényebb tájegységeinken is sikeresen termelhető. Őszi-, hatsoros - A különbség a négysoros árpa és a hatsoros árpa között röviden annyi, hogy a kalászban hármasával ülnek a szemek, a kalászorsó padkáin, így a kétoldali sor hatszögletesnek látszik. Összetétele - Az árpa igen gazdag keményítőben, fehérjékben, cukrokban, vitaminokban (A, B1, B2, B5, B6, E) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, szilícium, vas), azonban nátriumban szegény. - A kovasav tartalma is magas. Élettani hatásai - Az árpa a szervezet számára nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona. - Számos olyan, kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra sajnos nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz - méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs - mindezek pedig elengedhetetlenek a normális szív és agyműködéshez. - Az árpa rendszeres fogyasztása segít megelőzni a székrekedést, javítja a bélműködést, így csökkenti a bélproblémákat. Pl: izraeli orvosok 19 olyan krónikus székrekedésben szenvedő páciensen próbálták ki az árpaliszt hatását, akiknek mindig hashajtót kellett szedniük. A páciensek naponta háromszor kaptak árpalisztből készült süteményt 4 héten keresztül. Egy sütemény élelmi rosttartalma 7-8 g volt. Az eredmény rendkívül figyelemreméltónak bizonyult: - 15 személynek rendeződött a székletürítése, - 12-nek a puffadása, - 10-nek a hasi fájdalma, - 14 páciens örökre „elfelejtette” a hashajtókat. - Megfigyelték, hogy azokon a tájakon, ahol az árpa, akár gabona, akár liszt formájában főételként szerepel, ott kevés szívbeteg van. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az árpa jót tesz a szívnek, s ezt a kutatások is igazolták. - Az árpa ß-glükán-tartalma figyelemre méltó mértékben csökkenti a vér koleszterinszintjét. Ezt tudományos kísérletek igazolják. Pl: egy vizsgálatban több héten át naponta háromszor „árpás” ételt adtak a vizsgálatban résztvevőknek és a vér koleszterinszint 15%-os csökkenését tapasztalták. Csak a teljes őrlésű árpaliszt hatásos. - Az árpa étel fogyasztása a szervezeten belül a sejtépítést is serkenti. A manapság oly széles körben elterjedt kötőszöveti gyengeség (ami a rossz testtartással párosul) és a porckorong-elváltozások bizonyos mértékig gyógyíthatók, sőt megelőzhetők, ha a gyermek idejekorán kap árpa eledelt. - Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően jól alkalmazható bélrendszeri, vér- és légzőszervi gyulladások megelőzésében, gyógyításában. - Méregtelenít, ásványi anyagokkal tölti fel szervezetünket, erősíti a csontrendszert. - Nyugtat, tonizál (máj, szív, idegrendszer). - Hatékony vizelethajtó, s egyben kiváló lúgosító is. - Kiváló szabadgyökfogó (a szabadgyökök felelősek többek között a szervek elöregedéséért is). - Kiválóan alkalmas betegkosztnak, gyógyító hatása a belektől a mellkasig terjed. Könnyű emészthetősége ideális étellé teszi kisgyermekek, idős, legyengült szervezetű, beteg emberek számára (roboráló hatás). Az árpának ez a tulajdonsága ősidők óta ismert tény. Az árpa-nyákban találhatók a fontos életerőt adó elemek. - Foszfortartalma alapján ajánlható mindazoknak, akik szellemi munkát végeznek, legyen az idegi vagy stressz okozta megterhelés. - Emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre és vízhajtó hatású is egyben. - Mivel fehérjében igen gazdag, ezért fogyasztásakor a vesepanaszoktól szenvedőknek különös elővigyázatossággal kell eljárniuk! Könnyen felfúvódást okozhat! Előfordulása - Teljes értékű árpa – kizárólag a legkülső pelyvaleveleitől fosztják meg, mintegy levetkőztetik. Így rendelkezik a legtöbb létfontosságú tulajdonsággal, és az íze is teljesen más. Mindez annak köszönhető, hogy megőrizte a csirában és a mag különböző rétegeiben lévő bionutricionális összetevőket, nem bontották meg benne az összetevők egyensúlyát. - Hántolt árpa – (gersli) – középutat jelent a teljes értékű és a gyöngyárpa között. A hántolási eljárás során a maghéj néhány külső részét eltávolítják, de valamennyit megőriz jó tápanyagbeli tulajdonságaiból. - Gyöngyárpa – az emberi élelmezésben leggyakrabban használt, nem teljes értékű formája. Elég csak arra gondolnunk, hogy a külső részek eltávolításával csökken a fehérjeszázalék, csökken a zsírok és ásványi sók mennyisége, néhány vitamin pedig csaknem teljes egészében eltűnik. A pelyvától és a korpától megfosztva, amit még fehérítő és fényező eljárásoknak is alávetnek. - Pörkölt árpa – kiváló helyettesítője a kávénak, nem tartalmaz koffeint, kiváló kávét készíthetünk belőle azoknak a felnőtteknek, akik nem fogyasztanak koffeint. - Árpapehely – amelyet összepréselt, majd hőkezelt magokból nyernek. - Árpaliszt – a magok megőrlésével nyerhető. - Árpamaláta (Extractum malti) „MALTEX”– amely könnyen emészthető (sok gyermekeknek készült termékben fordul elő). A csíráztatott árpából malátát – „gabona mézet”- is előállítanak. A malátának különleges aromájú édes íze van. Kedvezően hat legyengült, kimerült gyermekeknek, betegeknek, időseknek, áldott állapotú és szoptatós anyáknak. Székrekedés, dizentéria-baktériumok, rothadási diszpepszia és étvágytalanság gyógyítására is használják. Receptek A helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és valamilyen formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk. - A magokat felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd háromszoros vízmennyiségbe áztassuk be, legalább 6 órára, de legjobb 1 napra. Főzés előtt ismét öblítsük le, és főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve, a közepesen meleg sütőben hagyjuk dagadni (maximum fél - egy órát). Célszerű lágy vizet használni – szűrt vizet például -, mert ezzel jelentősen lerövidül a főzésidő. Árpapehely leves Hozzávalók: - 100 g árpapehely, - 2 db hagyma, - 1 csokor petrezselyem, - 1 ek Shoyu, - 1 ek tojáspótló por, - 1 pohár magtej, (tönköly tej, köles tej) - 1 l tisztított víz, - olívaolaj. Elkészítése: - Szeleteljük fel vékonyra a hagymát, és egy kevés olajban pároljuk meg. - Ezután öntsük hozzá a vizet és az árpapelyhet, főzzük közepes lángon tovább. - Miután megpuhult tegyük bele a Shoyut is és a gázról levéve, lefedve, hagyjuk a pelyhet kb. húsz percen keresztül duzzadni. - Közben a tojáspótlóval és a magtejjel készítsük el a habarást, majd tálalás előtt keverjük a levesbe. - Végül szórjuk meg aprított petrezselyemmel és tálalhatjuk is. Zöldséges árpa leves Hozzávalók: - 1 maréknyi hántolt árpa - 2 szál sárgarépa, - 2 szál szárzeller, - 2 szál újhagyma, - 3 db zsályalevél, - 3 evőkanál olívaolaj, - 1 db „Gemüzebrühe” (salzarm), - 1 csipet borsikafű, - Shoyu - szűrt víz Elkészítése: - Egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a zsályalevelet, pároljuk pár percig. - Öntsük fel másfél liternyi vízzel, adjuk hozzá a zöldségleveskockát, borsikafűvet és az árpát. - Lassú lángon főzzük tovább. - Ha az árpagyöngy megpuhult, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt zellerszárat. - Főzzük még további pár percig, majd tálalhatjuk. - Tetejét frissen reszelt tormával szórhatjuk meg. Csalános árpakása Hozzávalók: - 200 g hántolt árpa, - 200 g frissen szedett, zsenge csalánhajtás, - 2 db hagyma, - 1 ek Shoyu, - olívaolaj, - szűrt víz Elkészítése: - Az előkészített (megmosott, áztatott) árpát 3x-os vízben feltesszük fönni. - Közben kevés olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá a csalánleveleket, kíméletesen pároljuk meg. - Ha megfőtt az árpa öntsük rá a hagymás csalánra és keverjük össze, ízesítsük. - Levéve a tűzről kb. tíz percig pihentessük, hagyjuk egy kicsit összeérni. Bácskai árpás szejtán (rizses hús helyett) Hozzávalók: - 30 dkg előző este beáztatott árpa, - 20 dkg szejtán, - 1 fej vöröshagyma, - 2 gerezd fokhagyma, - 2 db zöldpaprika, - 3 db szárított paradicsom, - 20 dkg zöldborsó, - kömény, majoránna, pirospaprika, borsikafű, Shoyu, olívaolaj Elkészítése: - A hagymát az olajon pároljuk meg, majd tegyük rá az apróra vágott zöldpaprikát, a zöldborsót és pároljuk tovább. - Ha a borsó már majdnem puha, jöhet a szejtán, mely szintén kap néhány percet. - Ha ezzel is megvagyunk, a paradicsomot is tegyük a lábasba, némi vízzel lazítsuk, és kicsit forraljuk össze. - A külön megfőzött árpát is tegyük hozzá, fűszerezzük a fenti felsorolásból nekünk tetszőkkel (lehetőség szerint mindegyikből tegyünk bele), egy kicsit melegítsük össze és gyakorlatilag kész is. - Aki szereti a fokhagymát, az tálalás előtt tegye bele az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, úgy jellegzetesebb az íze. Árpakrém (édes) Hozzávalók: - 200 g árpaliszt / árpapehely, - 0,5 l magtej, (tönkölytej, kölestej, rizstej) - 200 g aszalt gyümölcs, (barack, datolya, mazsola, szilva) - 1 rúd fahéj, (1 tk őrölt-fahéj, őrölt-gyömbér) - MALTEX - szűrt víz Elkészitése - Áztassuk be az aszalt gyümölcsöt 3-6 órával előbb. - A fahéjjal ízesített tejet tegyük fel, amikor forrni kezd, állandó keverés mellett, szórjuk bele az árpalisztet / pelyhet. Kb. negyedóráig főzzük, ha nagyon besűrűsödne, egy kis tejet/vizet töltsünk hozzá. - Közben csöpögtessük le az aszalt gyümölcsöt, és egy kis tejjel vagy vízzel turmixoljuk össze. - Vegyük le az árpát a tűzről és keverjük hozzá az aszalt gyümölcs krémet. - Ha nem elég édes, miután langyosra hűlt adhatunk hozzá egy kis MALTEX-et. - Kis tálkákba / kelyhekbe porciózzuk ki, hűtsük le. Desszertnek, nassnak finom, egészséges, tartalmas krémet kapunk. (A cikket beküldte: apokrif)
|