|
Kategória: Táplálkozás és egészség Hidrogénezett olajokSajnos sokan nem tudják és nem is figyelik ezeket a feliratokat a termékek összetevőiben. Jól meg kell nézni, mit veszel! Ott, ahol tudod, hogy növényi olaj van a termékben, nem árt elolvasi, hogy milyen olajszármazék van benne. Csak egy pár példa, hogy mire figyelj: hidrogénezett pálmaolaj, hidrogénezett szójaolaj,hidrogénezett növényiolaj.Nap mint nap tudatlanul mérgezzük magunkat. Ez arra kényszeríti az embert, ha nincs elég pénze az egészséges táplálék beszerzésére, akkor azt egye, amit az üzletek polcain talál. Örülsz, ha valamit olcsóbban kapsz meg és tudjuk, hogy általában minél olcsóbb, annál károsabb. Érdemes mindig elolvasni, hogy mit is eszel, mit is veszel. Nem lehet kivédeni mindent, de legalább amiről tudod, hogy rákkeltő hatása van azt ne vedd, ne edd! Otthon sok mindent el lehet készíteni, csak találékonynak kell lenni. Nem muszáj mindent félkészen megvenni, egy kis időráfordítással lehet segíteni ezen a helyzeten. A részleges hidrogénezés folyamán tehát mesterséges telítetlen zsírsavak is keletkeznek (transzzsírsav, trans fatty acid, trans fat), és az utóbbi évek vizsgálatai ezek elsősorban súlyos szív- és érrendszer-károsító hatását mutatták ki. Telítetlen zsírsav pl. az omega-3 is, amely pozitív tulajdonságait is csak az elmúlt években ismerték el teljesen, és amelyet a szervezetünk (szintén) nem képes előállítani. Telített zsírsavak, melyből négyszeresét, ötszörösét fogyasztjuk a szükségesnek, megtalálhatóak, pl. marhahúsban, sertéshúsban, tejben, vajban és trópusi eredetű növényi olajokban is, mely utóbbiról kevésbé beszélnek. (A cikket beküldte: zsuzsi0930)
|